Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ma{kare u Srijemu

Maskenbal u Golubincima

Kada je prije šest godina HKPD »Tomislav«, poslije više od desetljeća nepostojanja  udruge i pokladnog običaja maškara i maskenbala u Golubincima, odlučilo pokušati ponovno organizirati i vratiti taj stari običaj po kojem su Golubinci bili prepoznatljivi u Srijemu, bilo je prilično sumnje, nevjerice i mišljenja – kako je to prošlost i da još nije vrijeme za takvo što.  
U subotu, 2. veljače 2008., sportska dvorana osnovne škole u Golubincima bila je mala da primi sve zainteresirane, koji su željeli pogledati maske i program koji je pripremljen ove godine Gledatelji su se divili maskama, koje su iz godine u godinu, čini se, sve originalnije i bolje. Binom, specijalno napravljenom za večer maskenbala, prodefilirali su – Pčelica Maja, Kineskinja, dželati, princeza, vještica, Spiderman, Nindža kornjače, Lala i Sosa i mnoge druge. Stručni žiri u odabiru najboljih maski imao je nimalo laganu zadaću izabrati najbolje i najoriginalnije maske. Tako je treće mjesto zauzela afrička žirafa (u prirodnoj veličini). Drugo mjesto su zauzeli pećinski ljudi,  koji su vjerno prikazali život u kamenom dobu. Prvo mjesto zauzela je najmaštovitija kreacija školjke iz morskih dubina, koja se na bini otvorila i iz nje je izašla morska sirena. Prije službenog otvorenja maskenbala predsjednik HKPD »Tomislav« Igor Gašparović zahvalio je svima koji su dali potporu u organiziranju maskenbala i pozdravio nazočne goste: dekana zemunskog prečasnog Jozu Dusparu, golubinačkog župnika Ivicu Damjanovića, časne sestre iz Zemuna, pravoslavnog paroha u Golubincima gospodina Danila Stegnjaića, uime HNV-a Matu Groznicu, predsjednika Općine Stara Pazova Srđu Komazeca, predsjednika Mjesne zajednice Golubinci Milana Ćulibrka, predstavnike lokalnih KUD-ova – hrvatskih društava iz Novog Slankamena, Rume i Zemuna, ravnatelja osnovne škole u Golubincima, Golubinčane iz Republike Hrvatske i druge mnogobrojne goste i sponzore ovogodišnjeg maskenbala. Pokraj maski publiku je zabavljao tamburaški orkestar HKPD »Tomislav« sa solistima Zoranom Lepšanovićem, Ivicom Žarkovićem i Dubravkom Ćaćić pod ravnanjem Ilije Žarkovića. Kao gost na maskenbalu nastupio je poznati vojvođanski pjevač Milan Prunić. Specijalno za ovu prigodu svoj prvi nastup u Golubincima s koreografijom Splitske gradske igre imali su veterani Folklornog ansambla HKPD »Tomislav«. Sedamdesetih godina u Srijemu je u vrijeme poklada i maškara kružila i rečenica »Što je Rio za svijet – to su Golubinci za Srijem«. Ovogodišnji maskenbal to je zasigurno potvrdio u što su se mogli uvjeriti mnogobrojni gledatelji iz mnogih mjesta u Srijemu. Upravi sadašnjoj, a i budućim, zadana je zadaća da svake godine maškare i maskenbal budu još bolji.
 
Maskenbal u Novom Slankamenu
U nedjelju 3. veljače u Hrvatskom domu u Novom Slankamenu Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo »Stjepan Radić« održalo je tradicionalni maskenbal.
U tjednu pred početak Korizme od starine je bio običaj maskirati se.
Na početku programa predsjednik Društva Ivan Rukavina pozdravio je oko 200 nazočnih, kako članova udruge tako i gostiju iz Golubinaca i Zemuna. U programu je sudjelovalo 40-ero maskirane djece, te 10-ak starijih izvan konkurencije.
Dok je peteročlani žiri prebrojavao glasove, nazočne su svojim programom zabavljali mladi tamburaši glazbenog odjela. Posebnu pozornost izazvao je svojim nastupom glumac Desimir Stanojević koji je otpjevao nekoliko pjesama, te vokalno-instrumentalni sastav pod maskama, okupljen za ovu prigodu, pod imenom »Zbrda-zdola«.
Konačno, također maskirana voditeljica Gordana Albot proglasila je rezultate glasovanja žirija. Većina je za prvo mjesto izabrala masku »rimski ratnik«. Drugo su mjesto osvojile male »samba plesačice«, a treće mjesto pripalo je maski  »mačak u čizmama«. Veliki pljesak pri pojavljivanju na sceni dobio je »gospodin Šojić, predsjednik Stranke zdravog razuma«. Nijedno dijete nije otišlo s maskenbala bez barem simbolične nagrade.
Nakon službenog dijela programa, svi su se još dugo zadržali u druženju uz prigodno posluženje.
 Ivan Gregurić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika